blueSmart w głównej siedzibie firmy Nord Napędy

Nord Napędy sp. z o.o. to polski oddział Getriebebau NORD - jednego z wiodących producentów technologii napędowej. Niezawodne reduktory, przekładnie, silniki oraz elektronika napędowa wykorzystywane są na całym świecie zarówno w obiektach przemysłowych, jak i stadionach, teatrach czy dźwigach portowych. Główne motto i cel działalności firmy zawiera się w haśle: “technologia napędowa NORD porusza rzeczy na całym świecie”.

Wybór produktów Winkhaus przez tak znaczącą firmę jak Nord Napędy bardzo nas cieszy i utwierdza w przekonaniu, że elektroniczny system dostępowy blueSmart to idealne rozwiązanie dla przedsiębiorstw. Dlaczego? Centralne zarządzanie uprawnieniami dostępu do poszczególnych pomieszczeń, możliwość integracji z systemami rejestrującymi czas pracy oraz kontroli dostępu do stref chronionych budynku oraz wygoda, będąca rezultatem zamiany pęku kluczy na jeden, poręczny identyfikator - to tylko kilka najważniejszych powodów.

Zgubienie klucza to już nie problem

W przeciwieństwie do systemów klucza centralnego z wkładkami mechanicznymi, blueSmart oparty jest na wkładkach elektronicznych. Wszelkie zmiany organizacyjne, obejmujące także blokowanie zagubionych kluczy, wprowadzane są do systemu dosłownie kilkoma kliknięciami na komputerze centralnym. Dzięki elastyczności systemu blueSmart, zgubienie klucza nie wiąże się już z kosztowną i pracochłonną wymianą wkładek, nie ma już także konieczności ręcznego programowania wkładek w poszczególnych drzwiach. Aktualizacja statusu uprawnień dostępowych jeszcze nigdy nie była tak prosta.

Dokładne raportowanie

Na potrzeby firmy Nord Napędy, klucze blueSmart zostały wyposażone w dodatkowy transponder, który umożliwia bezprzewodową identyfikację użytkownika również w innych, używanych w firmie, systemach RFID. Daje to między innymi możliwość wygodnego zarządzania czasem pracy oraz dostępem do stref chronionych za pomocą jednego identyfikatora. System blueSmart umożliwia również raportowanie obecności danej osoby w pomieszczeniu, a także uzyskanie informacji na temat prób użycia nieuprawnionego klucza.

Wygodna instalacja

Wkładki elektroniczne będące ważnym elementem systemu blueSmart, nie wymagają żadnego dodatkowego okablowania. Dzięki temu, że mają wymiary standardowych wkładek patentowych, mogą być zamontowane w większości drzwi - zarówno nowych, jak i już użytkowanych. Wkładki zasilane są wydajnymi bateriami, których stan monitorowany jest w systemie centralnym.

Bezprzewodowa komunikacja

W systemie blueSmart klucze są jednocześnie nośnikami danych dostępowych. Aktualizacja danych odbywa się poprzez sieć bezprzewodową podczas kontaktu klucza z czytnikiem lub wkładką. W chwili, gdy pracownik przykłada swój klucz do czytnika lub wkłada do elektronicznej wkładki, następuje wymiana danych takich jak, np. zmiana praw dostępu do pomieszczeń, aktualizacja czasowych ograniczeń dostępu, informacja o stanie baterii i wiele innych. Całość jest administrowana przy użyciu opracowanego przez Winkhaus oprogramowania. Jest ono wygodnym i sprawdzonym narzędziem do zarządzania systemami kontroli dostępu o różnym stopniu złożoności.

blueSmart w firmie Nord Napędy - kilka szczegółów

System blueSmart zarządza dostępami w głównej siedzibie polskiego oddziału firmy NORD, która zlokalizowana jest w Zakrzowie. To tu odbywa się obsługa klienta, doradztwo techniczne, serwis oraz szkolenia. W obiekcie składającym się z nowoczesnego biurowca z zapleczem szkoleniowo-konferencyjnym o powierzchni 2000m2 oraz centrum serwisowo-warsztatowym o powierzchni 700 m2, zamontowano 60 wkładek elektronicznych i 2 czytniki aktualizujące uprawnienia dostępowe.

Jak podsumowuje Jarosław Bilich - Dyrektor Zarządzający firmy Nord Napędy: “z perspektywy czasu bardzo pozytywnie oceniam decyzję o zainstalowaniu systemu blueSmart w nasze firmie. Dzięki temu systemowi jesteśmy w stanie w sposób prosty, szybki i niskokosztowy zarządzać strefami dostępu dla każdej osoby. Daje to niesamowite możliwości na przyszłość i pozwala w sposób bardzo łatwy organizować pracę naszym pracownikom.”

Materiał filmowy z wizyty w siedzibie firmy Nord Napędy w Zakrzowie